Deficitul de vitamina D. Importanța evitării la femei.
Deficitul de vitamina D.
În lumea occidentală în prezent hipovitaminoza de VD este o epidemie. Deficitul de vitamina D este prezent nu doar la vârstnici, deseori și la copii, tineri și adulți. În copilărie este asociat cu rahitismul, în etapele de creștere ale adolescenților cu dureri osoase și în final cu dureri musculare, articulare și fracturi de fragilitate la vârstnici. Conform ulimelor studii, este asociat și cu o serie de probleme legate de sistemul de reproducere uman, probleme de fertilitate, SOPCH, endometrioză, fibroame uterine, funcție anormală a spermatozoizilor.
Vitamina D un prohormon esențial.
Vitamina D face parte din grupul de vitamine esențiale pentru om și nu este o simplă vitamină. Ea este considerată un prohormon esențial și joacă un rol important în multe funcții ale organismului.
Receptori pentru vitamina D s-au găsit în multe dintre organele și țesuturile corpului. Acest lucru ne sugerează roluri mult mai importante decât cele cunoscute anterior, cum ar fi sănătatea oaselor.
În ultima perioadă, tot mai multe cercetări descoperă relații importante ale nivelului de vitamina D în sânge cu homeostazia mai multor sisteme și organe.
Perspectiva unui medic ginecolog in deficitul de vitamina D la femei.
Din perspectiva unui medic ginecolog este esențial să-ți pui întrebări despre rolul vitaminei D. Chiar mai mult, atunci când afli de prezența receptorilor pentru această vitamină în organele feminine. Acesti receptori sunt prezenți la nivelul ovarelor, uterului (miometru și endometru) și placenta în timpul sarcinii.
O problemă feminină bine cunoscută când se discută despre menopauză, este osteoporoza. Lipsa estrogenilor duce la creşterea resorbţiei osoase şi scăderea formării osoase. Deficitul de vitamina D asociată menopauzei ( chiar și atunci când nivelul calciului este normal) creste riscul de a avea probleme articulare și fracturi. Astfel tratarea la timp a deficitului de vitamina D reduce riscurile osteoporozei. Vitamina D este esențială pentru absorbția corectă a calciului și fosforului din intestine, aceste elemente sunt baza pentru formarea oaselor.
Analiza a 11 studii cu un număr de 2700 de femei, arată că există o corelare între nivelul normal de vitamina D în sânge și rata de succes în fertilizarea în vitro, aceasta fiind mai mare comparativ cu cazurile în care a fost identificată insuficiența. Aceasta însă nu semnifică că dacă vă doriți un copil trebuie să vă autoadministrați vitamine, deoarece supradozarea are efecte adverse.
Date mai recente au identificat rata de succes mai mare de obținere a sarcinii, la persoanele cu nivelul din sânge de 30 ng/ml sau mai mult. Unele clinici specializate în FIV au adoptat protocoale care să asigure acest nivel, considerat la acest moment optim.
Există rezultate în urma cercetărilor, ce confirmă eficiența suplimentării cu vitamina D la pacientele cu SOPCH ( sindromul ovarelor polichistice), prin îmbunătățirea sensibiltății la insulină.
Intru-un studiu recent din 2019, deficitul de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de naștere prematură, preeclampsie și diabet gestațional.
O altă asociere observată în studii este prezența vaginozei bacteriene mai frecventă la gravidele cu deficit de vitamina D.
Sursele de vitamina D:
- Sinteza proprie a organismului cand pielea este expusă la ultraviolete.
- Alimentația ( un grup redus contin cantități semnificative).
- Suplimentele (naturale sau de sinteză).
Organismul uman poate crea vitamina D prin expunerea la soare a tegumentului, când în straturile superioare ale pielii colesterolul (7-dehidrocolesterol) sub actiunea UV-B este transformat în vitamina D3. Astfel, cea mai bună metodă de a ajuta organismul să producă suficientă vitamina D este expunerea la soare.
Aproximativ 20-30 minute pe zi de expunere pe 25% din suprafața corpului, permite majorității oamenilor să producă suficientă vitamină D, lucru posibil în mod normal în timpul verii. Însă sunt situații când poate apărea deficiența, datorită unei expuneri limitate la soare. Cea mai frecventă situație este întâlnită iarna, când la nord de latitudinea 40 (calculând altitudinea după orașul Roma), producția de vitamina D în piele este insuficientă. După unele cercetări chiar din octombrie până în martie se recomandă suplimentarea cu 1000-2000 UI vitamina D pe zi, în timpul expunerii insuficiente la soare.
În experiență profesională am întâlnit cazuri de deficit de vitamina D în plină vară și chiar după o vacanță la mare, ceea ce m-a motivat să caut mai multe informații referitoare la aceste situații.
Factorii care influențează nivelul de vitamina D în sânge.
Există studii care evidențiază influența a numeroși factori individuali care joacă un rol în sinteza vitaminei D.
Sa vedem ce influențează nivelul optim de vitamina D, pentru a înțelege de ce apare deficit chiar și vara.
-
Intervalul zilei in care are loc expunerea la soare.
Explicația este ca pe parcursul zilei intensitatea radiației UV-B se schimbă în mod semnificativ, astfel și sinteza vitaminei D este diferită . Cea mai puternică (100% – 95%) este între orele 11:00 dimineața și 15:00 după – amiaza, iar după orele 17:00 este doar 20 – 12,5%.
Deducem ca și cantitatea de vitamina D produsă în timpul prânzului este mult mai mare în comparație cu dimineața sau după-amiaza.
- Dimensiunea suprafeței de piele expusă la soare este esențială. Expunerea liberă a aproximativ 25% din suprafața totală a pielii (mâini, picioare și față), și fără cremă de protecție, poate determina organismul uman să produca și 10.000 UI de vitamină D, în mai puțin de o oră.
- Tipul pielii. S-a determinat că la persoanele cu pielea deschisă (blonde sau roșcate) vitamina D este produsă mai rapid decât în cazul celor cu pielea închisă (persoanelor de culoare sau brunete).
- Vârsta influențează sinteza vitaminei D. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au sinteza mai scăzută cu aproximativ 25% ( o patrime din cantitatea de VD produsa de organismul de 20 de ani).
- Metodele de protecție solară (statul sub umbră, folosirea hainelor, loțiunile cu SPF) reduc cantitatea sintetizată de Vitamina D.
- Modul de expunere la soare. De remarcat este că in poziția întinsa efectele soarelui sunt de două ori mai puternice decât în poziția așezat sau în picioare și în mers.
- Probleme de sănătate. Afecțiuni ale organismului ce pot duce la insuficiența de vitamina D (hiperparatiroidism primar, malabsorbția intestinală, insuficiența hepato-biliara, sindromul nefritic, dializa). Deficitul poate aparea in urma unor tratamente ( anticonvulsivante, laxative, steroizi, hipocolesterolemiante, antiepileptice, medicamente pentru tuberculoza, rifampicina).
- Poluarea atmosferei.
- Stări fiziologice în care crește necesarul. Sarcina și alaptarea crește necesitatea de Vitamina D. Anumite diete ( în mod special cele sărace în grăsimi), dieta vegana.
- Celulele adipoase mențin vitamina D izolată și aceasta nu poate fi eliberată.
Situații în care apare deficitul de vitamina D.
Ținând cont de aceste informații avem și explicațiile pentru pentru cele mai frecvente situații în care apare deficitul chiar dacă afară este soare.
- Lucrul în spații închise in timpul zilei;
- Contactul redus cu soarele doar la începutul sau finalul zilei;
- Hainele cu mâneci lungi împiedică razele soarelui să ajungă pe piele;
- Afecțiuni existente, tratamente medicamentoase;
- Alimentație neechilibrată.
Acum putem să ne adaptăm stilul de viață, pentru a avea o producție suficienta de Vitamina D natural. E important de ținut cont de doza zilnică necesară de aproximativ 2000 IU de vitamina D și de faptul că o parte este depozitata la nivelul ficatului și a altor organe, aceasta se v-a utiliza un timp diferit ( 1 -12 săptămâni) în funcție de anotimp.
Să facem un exemplu pe o persoană sănătoasă din Europa Centrală (blond închis către brunet, cu doar câțiva pistrui), cu o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos.
Intervalele recomandate pentru a genera producția adecvată de Vitamina D natural, prin expunerea la soare a mâinilor și picioarelor (fără loțiune de protecție):
- aprilie – mai și luna septembrie, între orele 11:00 – 15:00 sunt necesare 20-30 de minute, stând într-o poziție întinsă. Dacă poziția corpului este verticală (faceți plimbări) timpul se dublează. Dimineața sau seara, sunt necesare până la 40 de minute într-o poziție întinsă și dublat dacă alegeți poziția verticală.
- Iunie – august în timpul prânzului (orele 11:00 – 15:00) este suficient 15 – 20 de minute în poziție întinsă. Dublu dacă alegeți plimbările sau stați vertical. Dacă alegeți dimineața sau seara, 25 – 40 de minute într-o poziție întinsă (dublu într-o poziție verticală).
- Începând cu luna octombrie, la nord de paralela 40 latitudine (la nord de orașul Roma) este insuficienta expunerea la soare pentru formarea a 2000 IU de vitamina D pe zi.
Deficitul de vitamina D.
In cazul deficitului sau insuficienței de vitamină D este recomandat să luați un supliment, deoarece este greu să ajungi la un nivel suficient prin alimente, dieta obișnuită asigură doar aproximativ 10% din doza recomandată de vitamina D, ținând cont de puținele alimente ce conțin în mod natural VD.
Odată obținut un nivel adecvat se poate menține natural, prin stiulul de viață cu expunere adecvată la soare și alimentație.
Suplimentele de vitamina D recomandate in deficitul de vitamina D.
sunt disponibile sub două forme:
- Vitamina D2 „ergocalciferol” numită și pre-vitamina D, este produsa la plante și ciuperci.
- Vitamina D3„colecalciferol” sursa de la animale.
Surse alimentare de vitamina D
Produse ce contin mai mult de 100 UI/per portie sunt putine:
- ulei de ficat de ton
- pești grași ( cod, somonul, macroul și tonul, sardine)
- galbenusuri de ou ( găini crescute libere)
- brânzeturi grase
- ficat, carne de vită
- ciuperci (anumite tipuri)
- lapte, iaurt ( mai bogate cele fortificate)
- cereale ( multe sunt fortificate)
Vitamina D și rolul ei biologic.
- mineralizarea osoasă adecvată, prin asimilarea calciului si a fosforului cu fixarea acestora în oase ășsi în dinți, astfel este esențiala și în profilaxia rahitismului, osteoporozei, fracturilor la vârstnici.
- esențială în functionarea tiroidei, paratiroidei și hipofizei.
- modularea creșterii celulare; Vitamina D poate induce o serie de modificări asociate cu apoptoza sau moartea programată a celulelor canceroase. Sunt studii conform cărora vitamina D reduce riscul dezvoltării de cancer de sân în cazul femeilor aflate la premenopauză, reduce semnificativ recurența cancerului de prostată, poate diminua și riscul de cancer de colon.
- activitatea neuromusculară;
- reglarea ritmului cardiac;
- dezvoltarea creierului;
- acționează ca un antioxidant;
- reglează nivelul zahărului din sânge, amelioreaza sensibilitatea la insulină și scăde riscului de diabet tip II.
- influențează funcțiile mentale, reduce riscul de depresie prin rolul ei în producerea serotoninei ( există studii care au arătat o legătură între deficitul de vitamina D și instalarea depresiei la vârstnici).
- potențează functiile vitaminelor A și C în organismul uman;
- reglează activitatea sistemului imunitar;
- reduce inflamația, utilă în prevenirea si tratamentul unor boli autoimune ca: artrita reumatoida, scleroza in placi si bolile inflamatorii intestinale, psoriazisului.
Deficitul de vitamina D se poate manifesta prin:
- oboseală
- dispoziție proastă
- dureri osoase și de spate
- dureri musculare
- vindecarea dificilă a rănilor
- pierderea parului
- transpirația scalpului
- supraponderabilitatea
- infecții frecvente
Deficitul de vitamina D pe perioade lungi de timp
poate duce la complicații, cum ar fi:
- fragilitatea osoasă ( agravată în menopauză)
- diabetul zaharat de tip 2
- scleroză multiplă
- demența senilă
- afecțiuni cardiovasculare
- probleme autoimune
- boli neurologice
- infecții persistente
- complicații în sarcină
- probleme de fertilitate feminină și masculină
- anumite tipuri de cancer; în special la sân, prostată și colon.
Recomandări :
- În cazul în care există factori de risc pentru un deficit de vitamina D se recomandă testarea nivelului de vitamina D din sânge, anume concentrația de 25-OH-vitamina D (25(OH)D), care indica rezerva de vitamina D produsa pe cale cutanata si cea obținută prin alimentație.
- În cazul în care apar simptome asociate cu lipsa expunerii la soare sau schimbări în alimentație și stil de viață, dacă încercați să aveți un copil, discutați cu medicul.
- Doza adecvată de Vitamina D poate fi stabilită de medic în funcție de vârstă, stilul de viață, starea generală de sănătate, existența unor bol și tratamente luate.
Atenționare!
- Expunerea prea lungă la radiația solară poate cauza eritem și arsuri solare la nivelul pielii, din această cauză vitamina D din piele poate fi distrusă.
- Evitați creșterile de producție de vitamina D prin expuneri de lungă durată la soare deoarece mărește și riscul de a dezvolta cancer de piele.
- Echilibați dieta personală ( în particular pentru vegani și vegetarieni), deoarece alimentația uzuală rareori conține alimentele bogate în vitamina D.
Sfaturi:
- Dacă crezi că e posibil să ai un deficit de vitamina D, cel mai corect este să consulți medicul și să nu te expui riscurilor automedicării. Consiliere online.
- Pentru a îmbunătați absorbția vitaminei D, faceți un obicei din a o administra în timpul unei mesei ce conține grăsimi.
- Fiți conștiincioase și aveți răbdare, atingerea nivelului adecvat de vitamina D poate dura până la 60-90 de zile.