Testul Babeș Papanicolau poate să vă salveze viața.
Totul despre TESTUL BABEȘ – PAPANICOLAU.
Ce este Testul Babeș Papanicolau?
Testul Babeș – Papanicolau este un examen simplu care poate să vă salveze viața. Scopul lui e de a detecta celulele anormale de la nivelul colului, așa se pot descoperi modificările precanceroase, ce pot fi tratate. De cand acest test este folosit in depistarea starilor patologice, numarul cazurilor de cancer de col uterin a scazut. ( screening in Europa)
CINE TREBUIE SĂ ÎȘI FACĂ Testul Babeș Papanicolau ?
Fiecare femeie care și-a început viața sexuală trebuie să efectueze periodic acest test. Testul PAP, conform studiilor, daca este efectuat anual crește sensibilitatea de a detecta leziunile de la nivelul colului. Sunt situații speciale, dependente de statusul fiziologic și medical personal, cand intervalul este stabilit de medicul ginecolog.
Si femeia aflata la menopauza trebuie sa isi faca testul anual, pana cand medicul curanti îi recomanda altă schemă. Testul este recomandat chiar si in cazul femeilor ce s-au vaccinat anti-HPV.
Intervalurile și variațiile de vârstă sunt diferite în țările din Europa și din lume: de la vârsta de 20-25 de ani până la vârsta de 64 de ani, reprezintă regula generală. Se preleveaza la intervale recomandate de medicul ginecolog, in urma consultației anuale.
RECOMANDĂRI DE PREGĂTIRE INAINTE DE RECOLTAREA pentru Testul Babeș Papanicolau.
Pentru un rezultat concludent, cu minim 48 de ore înainte de recoltare se evită raporturile sexuale, spălăturile intravaginale, utilizarea gelurilor, cremelor, contraceptivelor, dezinfectantelor, lubrifianților și tampoanelor intravaginale. Perioada ideală de recoltare este mijlocul ciclului menstrual. Intotdeauna se face în afara perioadei menstruale. După intervenții ginecologice sau nastere la minim 1,5-3 luni. Dacă exista o infectie vaginală (deobicei este însoțită de modificarea secretiei vaginale) este bine să fie tratată înainte de a face PAP testul, pentru că ea poate ascunde anumite modificările celulare.
TESTUL BABEȘ PAPANICOLAU nu exclude un consult ginecologic!
Este indicat a fi efectuat in cadrul unui consult ginecologic, in cazul unor probleme se face un consult in prealabil. Deoarece la consult, pot fi depistate boli asociate sau o infecţie vaginală, situaţii in care este indicat a fi tratate afecţiunile mai întâi, apoi recoltat frotiul. În caz contrar, există riscul să apară rezultate modificate, care ar starni panica cu privire la existenţa unei stări de premalignitate, dar de fapt să fie doar o inflamaţie dată de infecţii.
Pacientele aflate la menopauză, trebuie sa fie pregătite, deoarece e posibil ca testarea Babeş Papanicolau sa nu poata fi efectuată in cadrul primului consult ci doar după urmarea unei terapii hormonale. În lipsa hormonilor din menopauza, mucoasa vaginală este atrofiată si rezultatele testului pot fi modificate şi datorită interpretării dificile.
METODA CLASICĂ SAU ÎN MEDIUL LICHID?
Dacă nu ați discutat cu un medic anterior recotării, puteți fi surprinsă de întrebarea pusă de persoana care recoltează. Cum doriți? PAP METODA CLASICĂ SAU ÎN MEDIUL LICHID?
Testul Papanicolau se poate preleva in mediu lichid sau în mod conventional.
Pentru pacienta nu prezinta nici un fel de diferenta aceste doua tipuri de recoltare, diferenta constand numai in metoda de analiza.
Testul Babeș Papanicolau ÎN MEDIUL LICHID.
Varianta este preferata de medici pentru rezultate. Recoltarea in mediu lichid inseamna ca proba este introdusa intr-un flacon care contine o substanta speciala si apoi trimisa la laborator pentru analiza, fara nici un risc de deteriorare a probei. Acest lucru oferă posibilitatea de standardizare a procesării și facilitare a interpretării. În unele laboratoare cu asistență computerizată în interpretarea frotiurilor, crește cu 37% cantitatea de celule recoltate, datorită si sistemului ce permite păstrarea periuței de recoltare în flacon. In urma unei singure recoltări se pot efectua si alte teste, cum ar fi: testarea HPV (Virusul Papilloma Uman), CINtec. În acest caz si erorile umane din procesul de procesare sunt înlăturate, calitatea frotiurilor obținute fiind net superioară; crește gradul de detecție al leziunilor precanceroase.
METODA CLASICĂ.
Metoda conventionala presupune ca proba recolata, sa fie aplicată imediat pe lama si fixata.
CUM SE RECOLTEAZĂ TESTUL BABEȘ PAPANICOLAU?
Poziția este ca la orice consult ginecologic, asezata pe masa ginecologica. Se introduce un specul de unica folosinta si apoi cu o periuta pentru colectarea de celule se preleveaza de pe colul uterin, prin rotirea ei. Recoltarea în sine durează doar câteva minute şi nu este dureroasă deobicei, poate fi insa inconfortabilă. Insa nici un tip de disconfort nu ar trebui sa fie o scuza pentru neefectuarea testului.
Tips „ Cu cat esti mai relaxata, cu atat mai rapid si mai putin inconforatbil este testul”.
Uneori, in special daca exista o inflamatie la nivelul colului uterin, este posibil sa aparasi o usoara sangerare imediat dupa recoltare, cateva picaturi de sange. In caz de durere care apare dupa recoltarea testului, trebuie anuntat medicul.
INTERPRETAREA REZULTATULUI DE LA Testul Babeș Papanicolau.
Concluzia poate fi:
• Normal – semnifica faptul ca nu exista celulele anormale;
• Inflamatie – exista modificări celulare care se pot datora unei infectii;
• Anomalii ( ASC-US; L-SIL; H-SIL; ASC-H; AGC)–frotiul prezintă celule anormale care pot semnifica chiar modificari pre-canceroase.
1) ASC- US. Sunt modificari ale celulelor epiteliului scuamos;
Termenul ASC-US se utilizează atunci când este cu adevărat dificil de a face diferenţă între modificările benigne, reactive sau degenerative din LSIL sau infecții cu HPV.
Majoritatea ASC se află la limita dintre normalitate și LSIL și sunt denumite ”celule scuamoase atipice cu semnificație nedeterminată (ASC-US). Un număr mic de cazuri prezintă incertitudine între modificările benigne/reactive și HSIL.
Recomandare in ASC-US:
- Repetarea testului Babes-Papanicolau intr-un interval de 3 – 6 luni.
- Deoarece în peste 50 % din cazuri este prezenta o infectie cu HPV cu risc inalt oncogen, o evaluare mai aprofundata a colului uterin presupune testul de identificarea HPV (HumanPapilloma Virus) cu sau fără colposcopie.
- O inflamaţie dată de infecţiivaginale necesită tratament specific si ulterior tratamentului se v-a reevalua.
- În cazul vaginitei atrofice, când celulele normale pot fi oarecum atipice, se va recomanda un curs scurt de estrogeni la nivel local.
2) L- SIL (leziune intraepitelialascuamoasa de grad scazut)
– modificari ale epiteliului scuamos situate in 1/3 a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Majoritatea cazurilor de LSIL sunt provocate de HPV, indiferent dacă este prezentă koilocitoza sau nu.
Recomandare in L-SIL:
- Genotiparea ADN HPV.
- Necesita repetarea testului Babes-Papanicolau la 6 – 9 luni.
- Colposcopie in cazul persistentei rezultatului L-SIL.
3) H-SIL (leziune intraepitelialascuamoasa de grad inalt)
– modificari ale epiteliului scuamos situate in 2/3 superioara a grosimii epiteliului scuamos de acoperire . Este important de menționat ca exista HSIL ocazională care este HPV-negativă.
Recomandare in H-SIL:
- Genotiparea ADN HPV.
- Colposcopie
- Biopsie si examen histopatologic.
4) Koilocitoza este o caracteristică a infecției produse de HPV, care nu poate fi distinsă în mod fiabil de CIN1 în histologie sau de LSIL în citologie.
5) ASC-H. Celule scuamoase atipice ce nu pot exclude HSIL.
6) AGC – anomalii ale epiteliului glandular. Necesita curetaj de endocol si examen histopatologic.
7) SCC (Carcinomul cu celule scuamoase)
Carcinomul este de obicei evident clinic, diagnosticat la femeile cu simptome care sugerează prezența cancerului, dar uneori citologia poate fi examinată ca parte a investigației. Citologia este considerată nefiabilă în cancerul clinic, deoarece hemoragia și inflamația asociată tind să ascundă componentele nucleare.
Cat de sigur este TESTUL BABEȘ – PAPANICOLAU?
Ca orice test de laborator, rezultatele neconcludente sunt posibile din cauza:
• unui numar prea mic de celule
• unui numar prea mare de celule
• celulelor care nu sunt luate din interiorul si de la suprafata de col uterin
• unei infectii care “acopera” celule anormale
• dusurilor vaginale sau medicamente care au “spalat” sau “ascuns” celule anormale
Cu toate ca nici o testare medicală nu da rezultate 100 % exacte, sansa sa evitati o problema grava este mare, daca faceti un test Babes – Papanicolau in mod regulat.
Consiliere din intimitatea casei tale!