Cu avionul în timpul sarcinii în siguranță.
In acest articol am sa răspund la câteva din întrebările frecvente, puse de către viitoarele mămici, referitoare la zborul cu avionul în timpul sarcinii.
Cât de sigură este călătoria cu avionul în timpul sarcinii?
Dacă sunteți gravidă sau doar planificați să fiți mămică și aveți o viață activă, dacă vă place să călătoriți sau aveți un job ce necesită deplasări cu avionul, sigur ați avut măcar o întrebare referitoare la siguranța zborului sau chiar v-ați întrebat dacă gravidele au voie sau nu să zboare cu avionul.
Cum probabil știți sarcina este o stare fiziologică, însă cu nevoi speciale. Aflarea vestei că veți fi mamă poate fi un eveniment programat sau neașteptat, aceasta însă nu trebuie să modifice major activitățile sau programul de viață.
Cu avionul în timpul sarcinii.
Este recomandabil să vă informați mereu despre ce este bine și ce să evitați.
Înainte de planificarea unui zbor, recomandarea este ca orice femeie însărcinată să consulte un medic. Doar în urma consultației medicale se poate afla dacă zborul este în siguranță sau există riscuri pentru sarcină.
Dacă starea de sănătate a viitoarei mămici este bună și sarcina are evoluție normală, călătoria cu avionul este sigură.
In mod normal, in timpul zborului presiunea aerului este mai scăzută. Acest fapt poate duce la scăderea cantității de oxigen în sânge și apariția anumitor simptome. In prezent nu sunt date că acest lucru ar avea efecte negative asupra unei gravide sănătoase sau asupra evoluției sarcinii.
Când este cel mai indicat moment pentru o călătorie cu avionul în timpul sarcinii?
Intervalul în care femeile însărcinate se simt cel mai bine este intre săptămânile 14-28 de sarcină. Astfel cel mai bun interval de călătorie cu avionul este trimestrul II. Acest interval este și mai sigur, deoarece trimestrul I și III au riscuri și în-afara zborului.
Primul trimestru de sarcină se caracterizează prin multe schimbări în viața viitoarei mame și este cea mai vulnerabilă perioadă. Grețurile sunt cele mai frecvente simptome în această perioadă. Acestea pot fi agravate de schimbarea de altitudine, decolare și aterizare.
Expunerea timp de câteva ore în spațiul închis (chiar dacă aerul este filtrat în interiorul avionului), crește riscul afecțiunilor aerogene.
In cazul călătorilor în primul trimestru, când riscul de avort spontan este mai mare, consultul medical specializat este esențial pentru a lua toate măsurile ce ar minimiza acest risc.
În trimestrul II și III, călătoria cu avionul trebuie luată în considerare numai in urma asigurării condițiilor optime pentru sănătatea mamei și fătului.
Atenție la călătoriile în țările cu vaccinare obligatorie.
In primul trimestru nu se recomanda vaccinarea. Astfel călătoriile în țările cu vaccinare obligatorie este de evitat. „Vaccinurile cu virusuri vii, atenuate, și cele cu bacterii vii sunt, în general, contraindicate în timpul sarcinii”, menționează Centers for Disease Control of Prevention (CDC).
Cine vă poate oferi recomandările cele mai adecvate cand trebuie sa calatoriti cu avionul în timpul sarcinii?
Medicul care supraveghează sarcina, cunoaște tot istoricul și este cel mai în măsură să vă dea acordul de zbor cu toate indicațiile personalizate. Recomandarea generală este să aveți mereu dosarul medical (carnetul de gravidă) cu toate datele despre starea de sănătate a mamei și evoluția sarcinii.
Călătoria cu avionul în sarcină are și contraindicații.
Există și situații ce contraindică călătoria gravidelor cu avionul, situații în care riscul materno-fetal este mare, chiar și cu luarea unor măsuri profilactice corespunzătoare. Patologia materna sau anumite afecțiuni obstetricale pot fi agravate în timpul zborului.
Situații în care este indicat să se evite zborul cu avionul în sarcină:
- anemia severă,
- astmul bronșic,
- obezitatea peste gradul III,
- hipertensiunea arterială,
- sindrom nefrotic,
- istoric cu tromboză venoasă profundă,
- fracturi în primele zile de la imobilizare,
- hemoragie în cursul sarcinii,
- probleme de inserție ale placentei,
- risc de naștere prematură.
Până la ce vârstă de sarcină se poate zbura în siguranță?
Din punct de vedere medical și conform RCOG ( Colegiul regal de obstetrică și ginecologie din Marea Britanie) se recomandă ca zborul sa fie limitat începând cu săptămâna 37. Această recomandare este valabilă în condițiile unei sarcini fără complicații și mama sănătoasă. Incepând cu a 37-a săptămână de sarcină, crește probabilitatea declanșării travaliu în orice moment.
In cazul sarcinii multiple (gemeni, tripleți) chiar și fără complicații, zborul este permis până la 32 de săptămâni.
Reglementarea oficială a companiilor aeriene.
Reglementări oficiale exista în fiecare companie aeriana. Toate companiile aeriene mari permit călătoria până la 28 de săptămâni. Este suficient să aveți o dovadă medicală din care reiese data probabilă a nașterii sau vârsta actuală a sarcinii. Călătoria după această vârstă, este restricționată de majoritatea companiilor și necesită prezentarea unui certificat medical cu avizul medicului. Certificatul trebuie să specifice data nașterii și precizarea că este aptă pentru zbor. Valabilitatea certificatului variază la diferiți agenți. Pentru a va asigura solicitați condițiile companiei sau sa aveți un certificat emis cu maxim 48-72 h anterior zborului. Atenție și la zborul de întors, ce vârstă de sarcină veți avea la întoarcere.
Majoritatea companiilor aeriene nu permit femeilor însărcinate să zboare dacă sarcina este mai mare de 37 de săptămâni.
Ce poate ajuta gravida în timpul zborului?
O călătorie relaxanta este asigurată de multe elemente personalizate în funcție de obiceiurile adunate.
O vestimentație adecvată.
Orice zbor presupune aflarea pe o anumită perioadă de timp în condiții restrictive și orice disconfort creat de îmbrăcăminte se amplifică, astfel recomandarea este să alegeți haine comode. De obicei picioarele se umflă, in special in trimestrul al treilea de unde și necesitatea de a folosi o încălțăminte comoda.
Este important să țineți cont și de variațiile de temperatură ce pot apărea în sălile de așteptare, exterior și interiorul avionului. Folosirea mai multor straturi, asa numita „îmbrăcăminte stratificată” este cea mai recomandată, va asigură confortul termic adecvat. Primul strat este cel mai important, el vine în contact direct cu pielea și este recomandat sa fie lejer, din fibre naturale.
Mișcare și exerciții în călătoria cu avionul în timpul sarcinii.
Zborul cu avionul în timpul sarcinii reprezintă un factor de risc pentru tromboza venoasă profunda. O femeie însărcinată are un risc mult mai mare decât o femeie fără sarcină să sufere o tromboză. Imobilizarea prelungită prin lipsa de mișcare, adăugata la starea de graviditate, crește și mai mult acest risc.
In vederea minimizării riscului tromboembolic (a producerii intravenoase de cheaguri de sânge), femeile însărcinate trebuie să rezerve un loc înspre culoar pentru a le permite să facă scurte plimbări prin avion și să efectueze chiar exerciții în scaun, de flexie-extensie, la fiecare 30 de minute.
În cazul gravidelor cu risc tromboembolic mare (varice membre inferioare sau pelvine, trombofilie, obezitate etc.) este indicat să poarte ciorapi cu compresie elastică și se administrează heparină cu greutate moleculară mică în doză profilactică în ziua zborului și cateva zile după
Rezervarea unui loc la culoar. In timpul sarcinii apare nevoia de a merge mai des la baie.
Centura de siguranță obligatorie pe timpul zborului, trebuie fixată astfel încât să nu producă presiune pe abdomen.
Există o alimentație recomandată înainte și în timpul zborului pentru gravide?
Femeile gravide pot avea simptome de greață în timpul zborului, de aceea este recomandat ca în timpul și înainte de zbor să consume gustări ușoare, cum ar fi fructele uscate. De asemenea, se recomandă consumarea lichidelor, dar evitarea băuturilor carbogazoase. Umiditatea scăzută în cabină provoacă deshidratarea, de aceea este recomandat ca înainte și în timpul zborului să se consume apă.
Este necesar un certificat special de la medicul ginecolog pentru a nu mai trece prin filtrele de securitate pe perioada sarcinii?
Companiile aeriene solicita in mod obișnuit un certificat medical din care reiese vârsta sarcinii și starea ei, să conțină data probabilă a nașterii. Verificările de securitate desfășurate obligator înainte de zbor nu sunt considerate un risc și nu se eliberează o dovadă speciala în acest sens. Cu toate acestea viitoarea mămică are dreptul să ceară verificarea fără să treacă prin filtru.
De ce nu sunt mereu bine primite gravidele în avion?
O femeie însărcinată, cel mai frecvent este asociată cu o stare speciala, cu nevoi speciale, cu riscuri specifice. In trimestrul 2-3, atunci când sarcina este evidentă, prezenta gravidei in avion duce cu gândul la riscul de a intra în travaliu sau la posibilitatea apariției unor probleme de sănătate pe parcursul călătoriei. Chiar dacă majoritatea membrilor echipajului ar putea să acorde primul ajutor, în timpul zborului nu intotdeauna exista personal calificat la bord pentru asistarea unei nașteri. Cu atât mai puțin ar putea asigura în avion existența unor pasagerii instruiți să acorde asistență la naștere. In aceste momente apare riscul ca pilotul să fie nevoit să aterizeze sau sa devieze zborul pentru garantarea unor condiții optime viitoarei mame și copilului ei.
Ar putea crea probleme sarcinii, zborul în sine sau filtrele de securitate care detectează obiecte interzise?
În primul rând e de menționat că filtrele de securitate folosite la aeroport nu folosesc raze X, acestea însă sunt folosite la scanarea bagajelor. In aceste condiții și femeile însărcinate vor face verificările de securitate normale înainte de zbor. Chiar dacă acest lucru nu este considerat riscant de autorități, se poate solicita doar o verificare manuala, acesta este dreptul fiecărei persoane.
Scanările de securitate din aeroport stârnesc numeroase discuții chiar daca nu se folosesc raze X. Nu există studii ce ar asigura că undele electromagnetice (câmpul electromagnetic este folosit de scaner si bagheta de percheziție) nu sunt periculoase. Cert este faptul că efectul oricăror factori este cumulativ. In aceste condiții deoarece expunerea este minima, o gravida care trece ocazional prin aceste verificări poate să călătorească liniștită. Altfel ar sta lucrurile pentru cineva care zilnic este expus, datorită acelui efect cumulativ.
Expunerea la radiații în călătoria cu avionul în timpul sarcinii.
Referitor la expunerea la radiații, aceasta există în timpul zborului si toți călătorii din avion sunt expuși. Radiațiile însă, după cum marea majoritate a persoanelor cunosc, au efecte în anumite doze. Putem vorbi de riscul lor în condițiile în care se acumulează. Acest risc de iradiere se calculează prin raportarea la kilometrii parcurși, timpul petrecut în zbor și altitudinea zborului. Câteva zboruri pe parcursul întregii sarcini prezintă un risc minim. De reținut este că membrii echipajului de zbor, pot fi considerați a avea expunerea cea mai mare, datorită expunerii si pe termen lung.
Emoțiile din timpul zborului, pot avea un rol negativ?
Deoarece emoțiile sunt mult mai intense în sarcină, e normal să apară și această întrebare. Călătoria cu avionul poate provoca un stres suplimentar. In mod special dacă zborul nu este o obișnuință, apar emoții normale. Ținând cont că în timpul sarcinii, emoțiile sunt în mod fiziologic exacerbate și stresul este resimțit mult mai puternic, este important să existe o pregătire prealabilă, cea mai importantă fiind odihna (somn suficient) înainte de călătorie.
O gândire pozitivă și concentrare mentală pe lucruri care aduc starea de bine ajută cel mai mult. Dacă gravida se relaxează privind în zare, e recomandat să privească pe geam. Alte recomandări care pot ajuta viitoarea mămică să nu fie stresată în timpul zborului: să citească o carte, să asculte muzica preferată în căști, ajută și dialogul cu persoana care o însoțește sau vecinii de scaun.
Zborul gravidei poate fi o experiență plăcută, dacă se respecta recomandările specifice fiecărei situații în parte.