Vaccinarea antigripala in sarcina.
In sarcina, problema sigurantei este adusa in discutie cel mai frecvent, viitoarea mamica mereu se v-a gandi la binele bebelusului. In articolul urmator veti gasi raspunsuri la cele mai frecvente intrebari referitoare la vaccinul antigripal.
Cine recomanda vaccinul antigripal in sarcina?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală la grupele populaţionale considerate de risc:
⦁ Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane;
⦁ Gravide;
⦁ Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai instituţiilor de ocrotire (copii sau batrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;
⦁ Persoane, adulti şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;
⦁ Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;
⦁ Toate persoanele cu vârsta 65 de ani.
Ghidurile terapeutice revomanda vaccinarea antigripala a gravidelor in trimestrul II si III de sarcina.
Astfel viitoarele mamici, care vor fi insarcinate in sezonul gripal, acesta fiind de obicei in octombrie- martie ( uneori pana in mai), e bine sa fie informate ca vaccinarea antigripala este recomandata in sarcina.
Este sigur vaccinul antigripal in sarcina?
E normal sa existe o preocupare pentru siguranta vaccinarii antigripale, in mod special datorita recomandarilor generale de a nu se face vaccinuri in timpul sarcinii.
Pentru gravide trebuie folosit vaccinul antigripal ce contine virus inactivat, acest lucru semnifica ca de la vaccin nu veti face gripa. In timpul producerii vaccinului, virusul este de fapt “omorat”. Dupa producere, se verifica siguranta vaccinului prin teste speciale.
Care este gradul de protectie dupa vaccinarea antigripala in sarcina?
Dupa vaccin, anticorpii necesari pentru protectie antigripala se formeaza in doua saptamani, asfel in acest interval nu exista imunitate si puteti sa va imbolnaviti.
Vaccinul antigripal scade riscul de a face forme grave de gripa, nu anuleaza complet simptomele si nu va protejeaza de alte viroze sau raceli.
Imunitatea obtinuta descreste treptat, astfel pentru sezonul urmator este posibil sa nu se pastreze nivelul necesar pentru protectie. In plus, virusurile gripale sunt impredictibile si se modifca in fiecare an.
Anticorpii care se formeaza la mama dupa vaccinarea antigripala, vor proteja nou-nascutul si chiar cateva luni dupa nastere, important de specificat ca vaccinul antigripal la copil se face dupa 6 luni.
Cand se face vaccinul antigripal in sarcina?
In primul rand, trebuie sa stiti ca vaccinarea in conditii sigure pentru mama si copil se recomanda a fi facuta dupa un consult medical.
Recomandarea este sa se faca inainte de sezonul de gripa, adica ideal ar fi din luna septembrie, astfel exista suficient timp sa se formeze anticorpii antigripali. Bineinteles ca se prefera vaccinarea inainte de a ramane insarcinata si in mod special daca faceti parte din grupele populationale cu risc.
Atentionari in vaccinarea antigripala a gravidelor.
– daca sunt simptome de raceala si febra, recomandabil este sa asteptati sa dispara si apoi sa va vaccinati.
– daca aveti alergie la oua sau ati avut reactii la alte vaccinari, atentionati medicul, pot exista reactii alergice grave la unul din ingredientele vaccinului.
– daca in trecut ati suferit de sindromul Guillan – Barre.
– in primul trimestru de sarcina discutati cu medicul despre riscuri.
– exista reactii adverse mai putin grave ce apar imediat si persita 1-2 zile, acestea fiind : inflamatia cu inrosire si durere in zona injecarii, febra, oboseala, cefalee, dureri musculare.
In concluzie, vaccinarea antigripala facuta in conditii optime si in urma unui consult medical corespunzator, este o metoda sigura si la indemana. Chiar daca vaccinul antigripal nu ofera protectie de 100%, o gravida vaccinata v-a avea simptomele de gripa mai usoare si un risc scazut de complicatii date de gripa.